Áfonyatorta receptHány személyre:
» A rázott tésztához:
» 250g teljes őrlésű tönykölybúza
liszt» 2 csapott teáskanál sütőpor
» 120g barna
cukor» 1 csipetnyi
só» 2
tojás» 8 evőkanál (100ml)
tej» 5 evőkanál (50ml) dióolaj
» 3 evőkanál étolaj
» A te
tejére:
» 300g mélyhűtött áfonya
» A meghintéshez:
» por
cukor
A
lisztet elkeverjük a sütőporral egy jól záródó 3L-es edényben. A
sót, cukrot,
tejet, dió-és étolajat,
tojást hozzáadjuk, majd szorosan lezárjuk az edényt a fedelével. 15-30 másodpercig többször összerázzuk erősen, hogy jól összekeveredjenek a hozzávalók.
Az egészet keverőkanállal vagy habverővel átkeverjük, hogy az edény falára tapadt tésztaszemcsék is belekeveredjenek. A tésztát ezután egy 30 cm átmérőjű kikent tűzálló formába öntjük és a fagyasztott áfonyát rászórjuk. A sütő
rácsára tesszük a formát.
Felső/al
só hőfok: kb. 180°C (előmelegítve)
légkeverős sütőnél: kb. 160°C (előmelegítés nélkül)
gázsütőnél: 2-3-as fokozat (előmelegítés nélkül)
sütési idő: kb. 35 perc
A tortát a sütemény
rácsra helyezett formában hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt porcukrozzuk.
Ötlet:
Még jobb az áfonyatorta, ha
tejszínes
tojáslikőrrel kínáljuk. Ehhez 250 ml
tejszínből kell kemény habot verni és elkeverni 3 evőkanál
tojáslikőrrel.
Sütési idő: kb. 35 perc
Összesen:
47g fehérje, 100g
zsír
372g szénhidrát
11 257 kJ, 2687 kcal
Szerző:
Ízletes receptek Hozzáadom a kedvenc receptjeimhez >>