Ads 468x60px

Pages

A következő címkéjű bejegyzések mutatása: torta. Összes bejegyzés megjelenítése
A következő címkéjű bejegyzések mutatása: torta. Összes bejegyzés megjelenítése

Feketeerdő torta

 II.


HOZZÁVALÓK:

  • A piskótához: 6-8 tojás, 6-8 evőkanál cukor, 6 evőkanál liszt, 2 evőkanál kakaópor, 1 csomag sütőpor, 1 csipet só
  • A töltelékhez: 1 üveg magozott meggybefőtt, 4-5 deciliter tejszín, 15-20 dekagramm porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, rumaroma vagy rum ízlés szerint
  • A díszítéshez: meggyszemek, reszelt étcsokoládé, tejszínhab

ELKÉSZÍTÉS:

  1. A piskótához a tojásokat válaszd ketté, a fehérjét verd kemény habbá. A sárgáját keverd ki a cukorral, majd szitáld hozzá a lisztet, a kakaóport és a sütőport. Óvatosan forgasd hozzá a tojásfehérje-habot. Egy 26 cm-es tortaformát bélelj ki sütőpapírral, és öntsd bele a tésztát. Előmelegített sütőben 180 fokon süsd kb. 25 percig. Tűpróbával ellenőrizd, hogy megsült-e. Ha kihűlt, vágd három lapra.
  2. A krémhez a tejszínt verd kemény habbá a porcukorral és a vaníliás cukorral. A meggybefőttet szűrd le, és tedd félre a levét. A meggyet csepegtesd le jól.
  3. Az összeállításhoz az alsó piskótalapot helyezd egy tálra, és locsold meg egy kevés meggybefőtt-lével. Kend rá a krém egyharmadát, és szórd meg csokoládéforgáccsal. Rendezd rá a meggy felét. Tedd rá a második piskótalapot, és ismételd meg a rétegezést: meggybefőtt-lé, krém, csokoládéforgács, meggy. Fedd be a harmadik piskótalappal, és kend be a maradék krémmel az egész tortát. Díszítsd csokoládéforgáccsal és meggyel.
  4. Hűtőben tárold legalább 4 órán át, hogy jól összeérjenek az ízek.


Mákostorta

 3000.

HOZZÁVALÓK:
22 dkg cukor,
5 dkg vaj,
2 tojás,
1 csomag vaníliáscukor,
citromlé,
15 dkg darált mák,
22 dkg liszt,
1/2 csomag sütőpor,
6 evőkanál tej,
a töltelékhez:
ribiszkelekvár,
kevés rum,
a mázhoz:
15 dkg finom porcukor,
3-4 evőkanálnyi forró víz,
8 dkg csokoládé.
 
ELKÉSZÍTÉS:
Keverjük habosra a vajat, a cukrot és a tojást, adjuk hozzá a vaníliáscukrot és a mákot, azután a citromlevet, majd a sütőporral kevert lisztet és a tejet. Mindezt keverjük el alaposan és zsírozott formában, lassan süssük meg. Miután kihűlt, vágjuk ketté, rummal nedvesítsük, gyümölcsízzel töltsük meg, és a mázzal vonjuk be. A mázhoz keverjük el simára a porcukrot a forró vízzel és a puhított csokoládéval, majd öntsük a tortára és szárítsuk meg.


Gesztenyetorta csokoládéval

 2968.

HOZZÁVALÓK:
21 dkg cukor,
10 tojás,
17 dkg csokoládé,
kevés vaníliáscukor,
1 evőkanál rum,
28 dkg gesztenyemassza,
a krémhez:
15 dkg gesztenyemassza,
1 dl tej,
12 dkg vaj,
10 dkg cukor,
csokoládémáz.
 
ELKÉSZÍTÉS:
Keverjük habosra a cukrot 8 tojássárgájával és 2 egész tojással. Puhítsuk meg a csokoládét sütőben, majd egy kis vaníliáscukorral, és a rummal keverjük a tojáshoz. Megfőtt és szitán áttört gesztenyéből egyidejűleg keverjünk lassan hozzá 28 dekát és a 8 tojás kemény habját. Alaposan kikent tortaformában lassan süssük és másnap vágjuk 3 egyforma korongra. A krém elkészítéséhez főzzük fel a tejet 15 deka passzírozott gesztenyével, majd hagyjuk kihűlni. Közben keverjük habosra a vajat a cukorral, tegyük hozzá a kihűlt gesztenyét, és töltsük meg a tortát, majd vonjuk be csokoládémázzal.


Mokkakrém torta

 2960.

HOZZÁVALÓK:
14 dkg cukor,
4 tojás,
1/2 csomag vaníliáscukor,
1/2 dl erős fekete kávé,
20 dkg liszt,
1/2 csomag sütőpor,
a töltelékhez:
1 csomag mokkakrém-por,
3 dkg liszt,
15 dkg cukor,
1/2 l tej,
2 tojásfehérje,
a díszítéshez:
cukormáz.
 
ELKÉSZÍTÉS:
Keverjük habosra a cukrot a tojások sárgájával és a vaníliáscukorral, azután adjuk hozzá az erősre főzött feketekávét, a liszttel kevert sütőport és a tojásfehérjék keményre vert habját. A tésztából mindjárt süssünk két tortalapot, melyeket kihűlés után a következő előre elkészített töltelékkel töltsük meg: keverjük össze a mokkakrém-port, a lisztet és a cukrot a hideg tejjel, majd gyenge tűzön állandó keverés mellett főzzük egészen sűrűre. A sűrű krémet a tűzről levéve időnként keverjük meg, és kihűlés után keverjük hozzá könnyedén a 2 tojásfehérje keményre vert habját. A tortát kávés cukormáz bevonattal díszítsük, melyre rakjunk mokkaszem-alakú csokoládészemekből koszorút.


Daratorta mandulával

 2958.

HOZZÁVALÓK:
25 dkg cukor,
5 tojás,
1 citrom,
5 dkg darált mandula,
3 db keserű mandula,
12 dkg búzadara,
ribizli lekvár,
cukrozott tejszínhab.
 
ELKÉSZÍTÉS:
Keverjük habosra a cukrot a tojások sárgájával. Adjuk hozzá a citrom lereszelt héját, a hámozott és darált mandulát, a három darab keserűmandulát és kanalanként a finom búzadarát, végül pedig a citrom levét. Félóráig hagyjuk pihenni, majd keverjük bele az öt tojás kemény habját. A tortaformát kenjük ki bőven vajjal és a tésztát beleöntve, lassú tűznél süssük meg. Csak 24 óra múlva vágjuk ketté a tortát, ribizlivel kenjük meg a közepét, a másik felével borítsuk be. Néhány óráig ismét pihentessük, azután cukrozott tejszínhabbal vonjuk be és díszítsük.


Kevert linzertorta

 2951.

HOZZÁVALÓK:
15 dkg vaj,
15 dkg cukor,
15 dkg liszt,
8 dkg őrölt mandula,
2 tojás,
3 tojássárgája,
citromhéj,
kevés fahéj,
késhegynyi szarvassó, vagy pikolóskanál szódabikarbóna,
ribizlilekvár.
 
ELKÉSZÍTÉS:
Keverjük habosra habverővel a megpuhított vajat és a cukrot, majd további keverés közben a tojásokat egyenként adjuk hozzá. Ha már jó könnyű, habos, akkor fakanállal keverjük bele a mandulát, a lisztet, a lereszelt citromhéjat és a szarvassót. A tészta felét tegyük kikent, lisztezett tortakarikába, helyezzünk rá kisebb átmérőjű ostyalapot, és ujjnyi vastagon kenjük meg ribizkeízzel. A megmaradt tésztából sima csővel formáljunk kört a karika szélén, a többivel egyenletesen rácsozzuk be. Tetejét vagdalt mandulával szórjuk meg, majd lassú tűznél süssük meg. Vaníliás porcukorral szórjuk be.


Birsalmatorta - 1840

 2945.

Czifray István szakácsmester Magyar Nemzeti Szakácskönyve

HOZZÁVALÓK:
1 font (45,4 dkg) cukor,
1 meszely (0,42 l) víz,
1 font (45,4 dkg) birsalma,
12 lat (21 dkg) mandula,
7 dkg citronát,
2 citrom,
ostya.
 
ELKÉSZÍTÉS:
"Tégy 1 font czukrot réz medencébe, önts reá egy meszszely vizet, 's főzd addig, míg nyulékony nem kezd lenni a' czúkor, hámozz meg szép érett birsalmákat, vagdald el vékony szeletekre, tégy belőle egy fontot a' főtt czukorba, 's főzd gyakori keverés közben mind addig, míg meg nem aluszik. Végy azután tizenkét lat szeg formán metét mandolát, négy lat éppen úgy metélt czitronádot; két czitromnak a' levével 's öszve aprított héjjával együtt; tedd a' többihez, 's hagyd együtt egy kevéssé felfőni.
Ha már megaludt, rakj be egy torta táblát ostyával, tedd reá a' feljebbieket, 's kend el szép simára; megmerevedvén, adj reá czitromjeget, 's száritsd meg a' kemenczében."


Palugyai torta

 2933.

HOZZÁVALÓK:
a tésztához:
25 dkg gesztenyepüré,
2 dkg vaníliáscukor,
3 dkg reszelt csoki,
8 tojás,
10 dkg cukor,
a krémhez:
1 csomag vaníliás puding,
50 dkg tejszínhab,
2 dkg zselatin,
a díszítéshez:
csokoládé,
szeletelt mandula,
tejszínhab.
 
ELKÉSZÍTÉS:
Keverjük ki a gesztenyepürét a vaníliáscukorral, a reszelt csokival és a tojássárgájával. Verjük fel a tojásfehérjét a cukorral, majd könnyed mozdulattal keverjük hozzá az előzőleg kikevert gesztenyekrémhez. Zsírozott, lisztezett sütőlemezre bejelölünk 5 tortakarika formát. A kész masszát doboslap vastagságban kenjük el, majd süssük meg. Készítsük el a pudingot, majd kihűlés után keverjük hozzá a felvert tejszínhabot. A zselatint 1 dl hideg vízzel keverjük el és vízgőzön olvasszuk fel. Rétegezve töltsük, majd két órás fagyasztás után díszítsük. A tetejét csokoládéval vonjuk be, az oldalát szeletelt mandulával díszítsük. A kész tortát még tejszínhabrózsákkal is díszíthetjük.


Olasz sütés nélküli csokoládétorta

 2929.

HOZZÁVALÓK:
20 dkg összevagdalt étcsokoládé,
20 dkg vaj,
2 tojás,
14 dkg szárított gyümölcs vegyesen (őszi- és sárgabarack, datolya, szilva kimagozva, összevagdalva),
3-4 dkg összevagdalt mogyoró,
13 dkg darabokra tördelt babapiskóta.



 
ELKÉSZÍTÉS:
Egy 20 cm átmérőjű kerek tortaformát kenjünk ki, és az alját meg az oldalát sütőpapírral béleljük ki. A csokoládét a vajjal gőzön vagy mikrohullámú készülékben olvasszuk fel, és keverjük simára. Langyosra hűtve a tojásokkal verjük habosra, majd a szárított gyümölccsel, a piskótával meg a mogyoróval dolgozzuk össze. A formába töltve tegyük 5 órára a hűtőszekrénybe, hogy megdermedjen. Cikkekre vágva fagylalttal vagy tejszínhabbal tálaljuk.


Burgerlandi mandulatorta

 2923.

HOZZÁVALÓK:
3 tojás,
1 tojássárgája,
8 dkg cukor,
1 csomag vaníliáscukor,
1/2 citrom reszelt héja,
6 dkg sima liszt,
12 dkg hámozatlan darált mandula,
5 dkg vaj,
vaj és liszt a formához,
a töltelékhez:
17 dkg hámozatlan darált mandula,
9 dkg porcukor,
1,5 dl tej,
csipetnyi őrölt fahéj,
1/2 csomag vaníliáscukor,
1/2 dl mandulalikőr,
5 dl tejszín,
4 lap zselatin,
reszelt főzőcsokoládé meghinteni.
 
ELKÉSZÍTÉS:
Keverjük habosra a 4 tojássárgáját a cukor egyharmadával, a vaníliáscukorral és a citromhéjjal. A tojásfehérjét a maradék cukorral verjük kemény habbá, és keverjük a fenti masszába. A vajat olvasszuk fel, a szitált liszttel és a mandulával együtt szintén keverjük bele. Öntsük a masszát kivajazott és lisztezett tortaformába, előmelegített sütőben, 180 fokon 40 percig süssük. A tortát a formában hagyjuk kihűlni, majd 2 órányi pihentetés után szedjük ki belőle, a tetejét simítsuk el. A krémhez a mandulát a szitált porcukorral, valamint fahéjjal, vaníliáscukorral egy nagy tálban keverjük össze. A tejet forraljuk fel és öntsük rá, addig keverjük, míg sűrű krémet nem kapunk. Hagyjuk kihűlni, majd keverjük bele a mandulalikőrt is. A zselatint áztassuk hideg vízbe puhulni, a tortalapot tegyük vissza a közben megtisztított formába. A tejszínt verjük kemény habbá, a zselatint jól nyomjuk ki, és kevés forró vízben oldjuk fel, a mandulakrémmel együtt keverjük a tejszínbe és kenjük rá a tortalapra. A tetejét simítsuk el, a tortát tegyük 3 órára a mélyhűtőbe, majd további 3 órán át a hűtőszekrény normál részében hagyjuk állni. Végül óvatosan szedjük ki a formából, majd az oldalát és a tetejét hintsük meg reszelt csokoládéval.


Almástorta

 2917.

HOZZÁVALÓK:
35 dkg liszt,
1 csomag sütőpor,
18 dkg vaj,
2 tojás,
15 dkg cukor,
a töltelékhez:
1 kg alma,
20 dkg cukor,
1/2 csomag vaníliáscukor,
10 dkg mazsola,
késhegynyi fahéj.
 
ELKÉSZÍTÉS:
Gyúrjuk össze deszkán a lisztet a sütőporral, a vajjal, az egész tojásokkal és a cukorral. A tészta felét vajazott tortaformába téve, szépen béleljük ki egészen a felső széléig. Külön készítsük el a vékony szeletekre vágott almából a cukorral, a vaníliáscukorral, a mazsolával és késhegynyi fahéjjal a tölteléket, melyet három részre osztva, rakjunk a tésztával bélelt formába. Minden almás rétegre egy-egy tésztalapot, széleiket mindig az oldaltésztához nyomogatva. Forró sütőben tejesen süssük át és a formából kivéve, vaníliáscukorral bőven hintsük be.


Olcsó kávékrémtorta

 2916.

HOZZÁVALÓK:
32 dkg liszt,
1 csomag sütőpor,
5 dkg vaj,
8 dkg cukor,
1 tojás,
2 evőkanál feketekávé,
1/2 pohár tej,
a töltelékhez:
1 csomag mokkakrémpor,
4 dl tej,
10 dkg cukor,
15 dkg vaj,
ostyalap törmelék.
 
ELKÉSZÍTÉS:
Dolgozzuk el deszkán a lisztet, a sütőport, a vajat, a cukrot, az egész tojást az erős feketekávéval és 1/2 borospohár tejjel, azután süssünk belőle formában 5 tortaalakú kerek lapot. A töltelékhez keverjük el csomómentesre a mokkakrémport a tejjel, adjuk még hozzá a cukrot és óvatosan, állandó keverés mellett főzzük egész sűrűre. Kihűlésig keverjük, majd habarjuk hozzá a habosra kikevert vajat. A töltelék egy részét tegyük félre, és az összeállított tortát azzal vonjuk be. Díszítésül a tortát ostyalaptörmelékkel szórjuk be.


Extra gesztenyetorta

 2901.

HOZZÁVALÓK:
4 tojás,
25 dkg gesztenyemassza,
7 dkg hámozott, darált mandula,
10 dkg főző- vagy keserű csokoládé,
20 dkg porcukor,
csipetnyi só,
a formához:
2 dkg vaj és 1 evőkanál liszt.
 
ELKÉSZÍTÉS:
A tojássárgákat keverjük fehéredésig a cukor felével és a sóval. Verjünk a tojásfehérjékből nagyon kemény habot, majd apránként szórjuk bele a megmaradt porcukrot, és együtt verjük tovább. A fényes, kemény habba ezután óvatosan forgassuk bele a cukros tojássárgáját, a darált mandulát, a közben megreszelt csokoládét és a villával áttört gesztenyemasszát. Egy közepes nagyságú tortaformát kenjünk ki a vajjal, hintsük be liszttel, majd simítsuk bele a gesztenyés masszát. Előmelegített, mérsékelten meleg sütőben tűpróbáig süssük. Még melegen borítsuk deszkára, de csak akkor szeleteljük fel, ha már teljesen kihűlt. Még jobb, ha szeletelés előtt néhány órán keresztül a hűtőszekrényben várakozik. Szaftos, puha, alufóliában vagy folpack fóliában sokáig eltartható, finom sütemény.


Narancstorta

 2893.

Rákóczi János receptje

HOZZÁVALÓK:
15 dkg cukor,
15 dkg darált, lehéjazott, fehér mandula,
8 dkg liszt,
6 tojás,
1 narancs.
 
ELKÉSZÍTÉS:
Keverjük habosra a tojássárgájákat 10 dkg cukorral, ízesítsük meg reszelt narancshéjjal, majd könnyedén keverjük hozzá a tojásfehérjéből 5 dkg cukorral felvert kemény habot, végül a darált mandulát és a lisztet. Miután kihűlt, vágjuk három részre, narancskrémmel töltsük meg, tetejét és oldalát is vékonyan vonjuk be. A megmaradt krémmel formálózsákból csillagcsővel megdíszítjük a tetejét, és cukrozott narancshéjjal rakjuk körül.
A narancskrém elkészítése: az alapvajkrémbe csavarjuk egy narancs levét és reszelt héjával ízesítve, kevés piros ételfestékkel színesítve, keverjük habosra, simára. Egy pohár likőrrel is ízesíthetjük. Ha összefutna, egy tojássárgájával keverjük simára.


Őszibarack zselétorta

 2892.

HOZZÁVALÓK:
1 kg jó érett őszibarack,
1/2 liter rostos őszibaracklé,
1 citrom leve,
3 evőkanál zselatinpor,
ízlés szerint porcukor vagy édesítő,
a tetejére: tejszínhab.
 
ELKÉSZÍTÉS:
A zselatinport szórjuk kislábosba, majd öntsünk rá 4 dl őszibaracklevet. Kevergetve, kis lángon addig melegítsük, amíg az egész folyós, sűrű nem lesz. (Nem lehet ott hagyni, mellette kell állni és keverni, különben odakap az edény aljához.) Néhány perc alatt feloldódik. Ha már nem nagyon forró, keverjük bele a citromlevet és a cukrot. Csak kellemesen, tehát ne nagyon legyen édes! Ezután hagyjuk, hogy egészen kihűljön. Közben az őszibarackokat mossuk és hámozzuk meg, magozzuk ki, és vágjuk darabokra. A megmaradt gyümölcslével turmixoljuk sűrű péppé. Keverjük hozzá a zselatinos léhez. Egy tortaformát vagy lábast béleljünk ki folpackkal, majd öntsük bele a zselés masszát. Befedve rakjuk hűtőszekrénybe legalább 1 napra. Tálalás előtt borítsuk tortástálra, húzzuk le a fóliát, a tetejét tejszínhabbal és gyümölccsel tetszés szerint díszítsük fel, majd vágjuk szeletekre.


Gyümölcsös-krémsajtos túrótorta

 2887.

HOZZÁVALÓK:
25 dkg félzsíros tehéntúró,
25 dkg tejszín krémsajt,
25 dkg sárgabarack,
15 dkg sárgabaracklekvár,
4 tojás,
4 evőkanál búzadara,
1 csomag vaníliás pudingpor,
8-10 dkg porcukor,
csipetnyi só,
1/2 citrom leve és lereszelt héja,
1/2 csomag sütőpor,
10 dkg vaj vagy margarin,
5 dkg mazsola,
a forma kenéséhez:
2 dkg vaj.
 
ELKÉSZÍTÉS:
Kenjünk ki egy kerek tortaformát a vajjal, és egy evőkanál búzadarával hintsük meg. Keverjük össze az összes hozzávalót egy mély tálban. A megmosott, kimagozott, apróra vágott sárgabarackot és a sárgabaracklekvárt is adjuk hozzá, a megmosott, leszárazott mazsolával és villával szétnyomott tehéntúróval együtt. Habos, könnyű tömegnek kell lennie, amit öntsünk bele a kikent tortaformába. Előmelegített, közepes hőfokú sütőben mérsékelt lángon süssük meg. Ha a teteje idő előtt barnulna, akkor borítsunk egy papírlapot. Tűpróbával ellenőrizzük. Tálra borítva kínáljuk. Melegen is, hidegen is nagyon jó. Illik hozzá a rummal ízesített sárgabaracklekvár.


Áfonyás máktorta

 2882.

Zila László receptje, Krisztina cukrászda

HOZZÁVALÓK:
a tésztához:
20 dkg margarin,
25 dkg porcukor,
3 cl rum,
8 tojás, külön fehérje-sárgája,
25 dkg mák,
6,5 dkg liszt,
4 dkg búzakeményítő,
csipetnyi só,
reszelt citromhéj,
a máktöltelékhez:
20 dkg darált mák,
30 dkg cukor,
2 dl víz,
20 dkg vaníliás puding,
50 dkg felvert tejszínhab,
10 dkg higított zselatin,
vaníliáscukor,
áfonya lekvár.
 
ELKÉSZÍTÉS:
A margarint, a porcukrot és a tojássárgáját habosra keverjük, a tojásfehérjét kemény habbá verjük egy kis cukorral, majd a kettőt lassan összekeverjük, miközben a rumot lassan belecsurgatjuk. A lisztet, a búzakeményítőt és a citromhéjat a sóval összekeverjük, és lazán hozzákeverjük a masszához, és zsírozott-lisztezett tortaformában sütjük 200-210 fokon kb. 40-50 percig. Ha kisült és kihűlt, három egyenlő részre vágjuk, a lapokat áfonyalekvárral megkenjük, és utána elkészítjük a tejszínes máktölteléket. A vizet a cukorral feltesszük főni, ha felforrt, leforrázzuk vele a mákot, elkészítjük a képlékeny pudingkrémet, és utána összekeverjük a pudingot a felvert tejszínnel, és a kihűlt, forrázott máktöltelékkel, majd betöltjük a tortát, és tetszés szerint díszítjük.


Tavaszi torta

 2881.

HOZZÁVALÓK:
a tésztához:
18 dkg liszt,
1/4 csomag sütőpor,
3 dkg kakaó,
10 dkg cukor,
1 csomag vaníliáscukor,
1 tojás,
9 dkg vaj,
a krémhez:
1/4 liter tej,
1/2 csomag csokoládés pudingpor
1 csomag vaníliáscukor,
10 dkg cukor,
8 dkg vaj,
gyümölcsíz,
Máz:
1/8 liter tej,
15 dkg cukor,
3 szelet csokoládé,
2 dkg vaj.
 
ELKÉSZÍTÉS:
Gyúrjunk tésztát a hozzávalókból, nyújtsunk ki 3 levelet belőle, és közepes tűznél süssük ki. Keverjük a krém összetevőit egy vastag krémmé habverővel a tűzön, és keverjük addig, amíg kihűl. A tortalapokat krémmel kenjük be, és tegyük egymásra, a felső részt és az oldalakat vékonyan kenjük be gyümölcsízzel, és vonjuk be csokoládémázzal vagy főzzük szálasra a máz összetevőit majd puhítsuk is meg, a forró cukrot keverjük össze lassanként a csokoládéval. Még forrón öntsük a tortára, és ne kenjük szét.


Húsvéti torta másképpen

 2877.

HOZZÁVALÓK:
a tésztához:
4 tojás,
30 dkg porcukor,
20 dkg liszt,
15 dkg darált dió,
10 evőkanál fehérbor,
a krémhez:
2,5 dkg darált dió,
1 dl tej,
10 dkg porcukor,
10 dkg margarin,
3 dkg piskótamorzsa,
a díszítéshez:
5 dkg tojáscukor.
 
ELKÉSZÍTÉS:
A tésztához alaposan verjük fel a tojásokat a cukorral vízfürdő felett. Állandó kevergetés közben tegyük bele a lisztet, a diót és a bort. A keményre kevert tésztát öntsük kizsírozott, lisztezett tortaformába, és közepes hőmérsékleten süssük meg. A krémhez a cukrot forraljuk fel a tejjel, adjuk hozzá a diót, jól keverjük össze, és hűtsük ki. Miután kihűlt, tegyük bele a margarint és a piskótamorzsát, és dolgozzuk össze jól. A tésztát vágjuk két vagy három lapra, töltsük meg a krémmel, a tetejét és az oldalát is kenjük meg, majd szórjuk meg dióval. A szélét körben színes tojáscukorral rakjuk ki.


Tejszínhabos gesztenyetorta

 2876.

HOZZÁVALÓK:
a tésztához:
4 tojás,
1 evőkanál víz,
5 evőkanál porcukor,
5 evőkanál liszt,
1 késhegynyi kakaó,
1 késhegynyi sütőpor,
a krémhez:
1,5 dl tej,
1/2 csomag vaníliaízű pudingpor,
1 + 4 evőkanál cukor,
15 dkg margarin,
1 tojás,
1 evőkanál rum,
25 dkg gesztenyemassza,
a díszítéshez:
3 dl tejszín,
3 evőkanál porcukor,
1 evőkanál zselatinpor,
csokidara.
 
ELKÉSZÍTÉS:
A tésztához keverjük habosra a tojássárgákat a cukorral és a vízzel, adjuk hozzá a lisztet, a kakaót, a sütőport, végül forgassuk bele a kemény habbá vert tojásfehérjét. Öntsük kizsírozott, lisztezett formába, és süssük meg a tésztát. A krémhez a tejet, a pudingport és 1 evőkanál cukrot főzzük fel, és hűtsük ki. A többi hozzávalót keverjük habosra, adjuk a pudinghoz, és simítsuk a piskótára. A zselatint áztassuk be 2 evőkanál vízbe, és 5 perc után melegítsük meg. A tejszínt a porcukorral keverjük habosra, majd tegyük bele a felmelegített zselatint. Ezt a tejszínt kenjük rá a gesztenyekrémre, és a torta oldalát is vonjuk be vele. A torta tetejét csokidarával díszítsük.